NÁŠ CIDRE

Cidre z českých jablek

Cidre je osvěžující, alkoholický, fermentovaný jablečný nápoj. S důrazem na chuťové vlastnosti vyrábíme cidre z vybraných směsí odrůd českých jablek. Na rozdíl od cidrů vyráběných z trvanlivých koncentrátů je díky tradiční metodě zpracování každá lahev našeho cidru jedinečná.

100% jablečný mošt

Výroba našeho cidru začíná u pečlivého výběru jablek, od jejich původu po vhodnou kombinaci odrůd. Čerstvě vylisovaný jablečný mošt nedoslazujeme ani neředíme vodou.

Dlouhé zrání

Cidre vyrábíme metodou dlouhého zrání (min. 6 měsíců). Alkohol v nápoji vzniká pouze kvašením cukrů přírodně obsažených v jablkách. Jelikož každý rok je jiný, může se měnit i obsah alkoholu a chuťová charakteristika. Fermentace moštu je nejšetrnější metodou zachování obsahu vitamínů, které v našem cidru zůstávají díky tomu, že neprochází pasterizací ani filtrací.

Přírodní perlivost

Cidre vyrábíme bez pasterizace, konzervace či sycení. Při dozrávání přímo v lahvích vzniká pouze přírodní oxid uhličitý. Cidre obsahuje minimální množství siřičitanů, které se přirozeně vyskytuje v jablkách a při procesu fermentace. Proto není cidre sířen.

Každá lahev je jedinečná

Cidre během výroby nefiltrujeme, kalu se zbavuje přirozeně v průběhu zrání. Zbytkový obsah kalu rozptýlený v nápoji vytváří na dně lahve mírnou usazeninu, která je nezbytná pro další zrání a není na závadu.

Cidre patří do sklepa

Jelikož cidre není pasterizovaný, vyžaduje odpovídající způsob uchovávání, a to v temném, chladném místě. V lahvích uzavřených korkovou zátkou, vždy vleže, aby si korek neustále udržoval vlhkost a nedocházelo k jeho proschnutí a netěsnosti. Cidre podávejte vždy (nejen v letním odpoledni) dobře vychlazený (7-11 °C).

Cidre & Cider

CIDRE, CIDER, SIDRA, SAGARDO, APFELWIEN, MOST, CIDR

Pro pojmenování kvašeného jablečného moštu je mnoho názvů v mnoha jazycích. Říká se, že existuje tolik druhů cidru, jako jeho výrobců. Možná i víc. Jemné odlišnosti ve výrobě vytváří zásadní chuťové rozdíly. A právě lokální způsoby zpracování dávají stejnému principu neuvěřitelnou rozmanitost.

TRADICE VÝROBY

Mezi továrně vyráběnými produkty jsou rozdíly menší, ale tradiční postupy výroby dávají chuťovou rozmanitost. Rozdíly vznikají jak díky charakteristickým chutím použitých odrůd jablek, tak díky zásadám a zvyklostem při výrobě. Tradiční cidre, ve srovnání s průmyslově vyráběnými, prochází přirozeným samočištěním a následně dlouhým zráním, které trvá až přes půl roku. Výsledná chuť se může podobat pivu či jemným, perlivým vínům.

JABLKA

Dobrý cidre nikdy nevznikne z jedné odrůdy jablek. Na severu Francie a Španělska a jihu Anglie, se pěstují stovky odrůd vyšlechtěných pouze pro výrobu cidru, které se svou chutí a vzhledem výrazně liší od konzumních jablek. Hledání proporcí a kombinací jednotlivých odrůd vytváří specifika jednotlivých výrobců, kteří si své umění často střeží.

cider
designed by visualist.cz
web crafted by 2046